8 iunie 2016, Punerea în aplicare a proiectului de investiții pe scară largă pentru modernizarea instalațiilor din fabricile TESY Ltd., intitulat "TESY Goes Greener", în valoare de 2 000 000 leva s-a terminat.

În prezența ambasadorului Regatului Norvegia în Bulgaria, d-na Guro Katharina Vikør, ambasadorul Norvegiei în România, d-na Tove Bruvik Westberg, viceprimarii orașului Shumen - dr. Svetlana Markova și ing. Boyan Todorov, reprezentanții agenției norvegiene de stat Inovație Norvegia și a altor oficiali, în orașul Shumen a fost prezentat în mod oficial.

Scopurile principale ale proiectului sunt implementarea în producția curentă a unor echipamente și tehnologii inovatoare în vederea obținerii unor procese eficiente energetic și îmbunătățirea condițiilor de muncă.

Atitudinea responsabilă față de mediul înconjurător este una din prioritățile principale pentru TESY, și această constă nu numai în utilizarea de mașini și echipamente high-tech, dar și în proiectarea și implementarea în producție a unor boilere electrice cu clasa inalta de energie și pierderi reduse.

 

Inginerii de la TESY au conceput și au dezvoltat o tehnologie inovatoare INSUTECH pentru o distribuire uniforma a izolației cu o densitate înalta, bazată pe formula PU, protectoare pentru mediul înconjurător, fără CFC și HCFC. Una din cerințele principale la realizarea a INSUTECH este o temperatură stabilă ambiantă de producție, care a fost făcut și prin realizarea a TESY Goes Greener. În cadrul acestui proiect TESY a implementat și un sistem centralizat de monitorizare energetică. Rolul acestuia constă într-o înregistrare continuă și detaliată, și o analiză a datelor pentru consumul de energie din diferitele zone de producție, în baza cărora inginerii optimizează zilnic pierderile de energie și au posibilitatea să găsească noi soluții de creștere a eficacității proceselor.

 

Printre aspectele principale ale dezvoltării TESY se află și investirea în echipamente și optimizarea proceselor de producție. Noile noi facilități de compresoare achiziționate și cuptorul pentru coacerea acoperirii cu sticlă-ceramică, reprezintă tehnologii inovatoare de ultima generație, care lucrează extrem de eficient, cu un consum de energie redus, și generează economii în intervalul de 20% până la 50% față de echipamentele standard. Ele garantează și repetabilitatea și stabilitatea parametrilor tehnologici, ceea ce este o condiție prealabilă pentru unor indicatori de înaltă calitate, care respectă fără abatere înaltele cerințe la boilerele electrice ale TESY. Investițiile la proiectul “TESY Goes Greener” contribuie și la o reducere semnificativă a deșeurilor tehnologice (cu până la 90%) de la procese care au o influență asupra mediului înconjurător. Cheltuielile pentru încălzire și climatizare a zonelor de producție sunt reduse semnificativ (cu până la 70 %), precum și costurile energiei pentru asigurarea iluminării, ceea ce în același timp îmbucățește și condițiile de muncă.

 

Proiectul a fost executat în incinta bazelor de producție din orașul Shumen și a fost realizat cu ajutorul financiar al guvernului Norvegiei prin Mecanismul financiar norvegian 2009-2014 în cadrul Ariei programului BG10 - Inovații în industria verde. Operatorul de program a fost agenția de stat Inovații Norvegia, parte din Ministerul Comerțului, Industriei și Pescuitului al Norvegiei. Motoul programului este "Bine pentru afaceri - Bun pentru mediu".

 

Proiectul este în conformitate cu orientările UE privind investirea în tehnologii "verzi" și pentru reducerea consumului de energie, precum și cu strategia națională a Bulgariei și cea regională a orașului Shumen pentru reducerea utilizării resurselor energetice și creșterea ocupării forței de muncă.